Collageen poeder

Drs. van den Boom legt uit (arts)

De vele voordelen van collageen als suppletie in onze dagelijkse routine.

Graag zou ik mezelf willen voorstellen. Als arts en daarnaast voormalig topsporter ben ik altijd geïnteresseerd geweest in een gezond én gebalanceerd leven.

Ik besteed zodoende als arts veel aandacht aan een gezonde levensstijl, en geef tips over hoe men, met behulp van natuurlijke en goede voedingsmiddelen, klachten en/of beperkingen kan verminderen en nog belangrijker: voorkomen! Zeker in deze huidige maatschappij is preventie geneeskunde in toenemende mate van belang. 

Voorkomen is immers (veelal) beter dan genezen.

Drs. van den Boom

Voor mijn allereerste blog voor Herbolist wil ik graag nader ingaan op de vele voordelen van collageen als suppletie in onze dagelijkse routine, ter ondersteuning van een gezond en gebalanceerd leven.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en vormt de belangrijkste bouwsteen van de huid, je botten, spieren, pezen en ligamenten.

Collageen is ook een essentieel bestanddeel van hoornvliezen en tanden. Je kunt collageen zien als de “lijm” die al deze onderdelen bij elkaar houdt. 

Er zijn minstens zestien soorten collageen. De vier bekendste zijn collageen type I, II, III en IV, waarvan collageen type I, goed is voor +-90 % van het collageen in ons lichaam is. 

Naarmate je ouder wordt, globaal genomen vanaf je 25e levensjaar produceert je lichaam steeds minder collageen.

Je merkt dit doordat je huid slapper wordt en de eerste tekenen van huidveroudering zullen zichtbaar worden.

De huid wordt minder soepel, en het kraakbeen zal gaan verzwakken. Hierdoor kan men mogelijk last gaan krijgen van stramme gewrichten.

Wat zijn de voordelen van collageen?​

Hieronder zal ik een aantal voordelen van collageen opsommen.

  • Het kan de gezondheid van de huid optimaliseren. Het nemen van collageensupplementen kan helpen om de huidveroudering te vertragen en langer een jeugdige uitstraling te hebben. Het is daarmee het nummer 1 alternatief voor cosmetische ingrepen, welke ook nog eens voor de nodige complicaties kunnen zorgen.
  • Het helpt om botmassa verlies te voorkomen. Zo kan het gebruik van collageensupplementen het risico op het krijgen van osteoporose helpen verminderen. 
  • Het helpt in de ondersteuning van de groei van het haar en de nagels. 
  • Het helpt de spiermassa te vergroten.


Zodoende zijn er een aantal gezondheidsindicaties waarbij collageensuppletie zou kunnen helpen:

  • Mensen met osteoartritis (artrose)
  • Andere reumatische aandoeningen waaronder reumatoïde artritis
  • Sport- of werk gerelateerde (over)belasting van gewrichten
  • Mensen die de huidstructuur willen verbeteren

Zelf gebruik ik.. 

de Collageen Beauty Blend & Pure Collageen Poeder (de essentiële mix). Iedere dag voeg ik 1 scoop collageen poeder toe aan mijn ochtend smoothie of ontbijt. 

Ik vind dit zelf ideaal, omdat het voor mij perfect past in mijn ochtendroutine en het gemakkelijk in gebruik is. De pot is ruim voldoende om zeker een gehele maand mee te kunnen doen. Het grote voordeel is dat er vitamine C (een erg belangrijk antioxidant voor ons lichaam) aan het poeder is toegevoegd, en vrij is van gluten, zuivel, soja of geraffineerde suikers én GMO. 

Stralen begint van binnenuit, zorg goed voor jezelf!

Met de code: arts10 krijg je 10% korting op je eerste bestelling. Je betaalt slechts 44,96 voor 2 potten collageen à 200 gram.